| Dini Sorular Dini sorular ve cevapları |
 |
12-10-2011
|
|
|
Administrator
Teşekkürler: 23.248
8.855 Mesajına 17.850 kez Teşekkür Edildi.
|
Muaviye hakkında çeşitli sözler söylenmektedir. Muaviye kimdir?
Hz. Muaviye sahabedir. Onun sahabe olduğunda şüphe yoktur. Hz. Muaviye, Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'den yüz altmış üç hadis rivayet etmiştir. O, bazı hadiseleri diğer sahabelerden rivayet ettiği gibi, diğer sahabelerde ondan hadis rivayet etmiştir. İmam-ı Nevevi onun hakkında şöyle demiştir;
"Hz. Muaviye, Hudeybiye günü müslüman oldu. Müslümanlığını anne ve babasından gizli tuttu. Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)’le Huneyn savaşında bulundu. Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'e gelen vahyi yazan katiplerden biriydi."
Sahabe-i Kiram dünyevi endişelere kapılarak veya birbirlerine hased ederek ihtilaf" etmemiştir. Nitekim Şeyh İbn-i Hacer, Savaik adlı kitapta der ki;
"Hz. Muaviyenin Hz. Ali ile çekişmesi, içtihad yollu yapılan bir çekişmedir. Bilindiği gibi, içtihad yapan bir müçtehid içtihadında isabet ederse iki sevap, isabet edemezse bir sevap alır. Burada Hz. Ali içtihadında isabet ettiği için iki sevap, Muaviye içtihadında hata ettiği için bir sevap almıştır."
İmam-ı Rabbani (k.s) 251. mektubunda şöyle demiştir;
"Bu mesele de en doğru ve sağlam yol, Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'in arkadaşları arasında cereyan eden hususlarda susmaktır ve onların çekişmelerinden konuşmamaktır."
İmam Muhammed, Siyer-i Kebir isimli eserde Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'in şu Hadis-i şerifini rivayet etmiştir.
"Ashabım hakkında Allah-u Teala'dan korkun! Onları hedef edinmeyin. Kim onları severse, muhakkak beni sevmiş olur ve kim onlara eziyyet ederse, bana eziyyet etmiştir." (Tırmizi)
Sonuç olarak Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'i seven bir kimse sahabeleri hayırla anmak mecburiyetindedir. Çünkü Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam) yukarıda geçen Hadis-i şerifte buyurduğu gibi; "Kim onları severse beni sevmiş olur." buyurmuştur.
http://www.tahavi.com/akaid/seyda.html
|
|
|
|
The Following 5 Users Say Thank You to lale For This Useful Post:
|
|
12-10-2011
|
|
|
Administrator
Teşekkürler: 11.936
4.944 Mesajına 8.192 kez Teşekkür Edildi.
|
Kesinlikle katılıyorum. Sahabelere laf eden insanlara da şaşkınlık içerisinde bakıyorum.
Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın. Allah razı olsun ablam.
O, ��Onlar melekut alemini gördükleri halde onların imanında şaşılacak ne var.�� buyurdu.
Sahabe-i Kiram; ��Öyle ise Peygamberlerin imanıdır.�� Dediler.
O:��Onlar Allah�ın hitabını işitiyorlar bunda şaşılacak ne var.�� Buyurdu.
Bunun üzerine Ashab-i Kiram ��Bizim imanımız�� dediler.
Resulullah (s.a.v), ��Siz Beni ve mucileri gördünüz. Sizin imanınızda şaşacak ne var�� buyurdu.
Bunun üzerine Sahabe-i Kiram, ��Ya Resulullah (s.a.v), hangi iman daha güzeldir?�� diye sordular.
ResulAllah (s.a.v), ��Benden sonra gelecek olan ve beyaz bir kâğıt üzerindeki satırlara iman edecek olanların imanıdır.�� Buyurdu.
ALLAH dualarınızı kabul ediyorsa bu sizin imanınızı arttırır.
ALLAH dualarınızı geciktiriyorsa bu sizin sabrınızı arttırır.
ALLAH dualarınızı kabul etmıyorsa sizin için hazırladığı daha güzel şeyler vardır.
ALLAH ihmal etmez, imtihan eder.
|
|
|
|
The Following 3 Users Say Thank You to *_tuĞra_* For This Useful Post:
|
|
12-11-2011
|
|
|
USTA
Teşekkürler: 1.095
603 Mesajına 1.346 kez Teşekkür Edildi.
|
Allah razı olsun.
''Ashabım gökteki yıldızlar gibidir, hangisine sarılırsanız hidayete erersiniz.Ashabımın ihtilafı ise sizin için rahmettir.!!(Beyhaki)
|
|
|
The Following 3 Users Say Thank You to ''Belinay'' For This Useful Post:
|
|
12-11-2011
|
|
|
Administrator
|
Allah sizden de razı olsun.
|
|
|
|
The Following 2 Users Say Thank You to lale For This Useful Post:
|
|
12-12-2011
|
|
|
ÇIRAK
Teşekkürler: 15
56 Mesajına 112 kez Teşekkür Edildi.
|
sahabe nedir? peygamberi gören kimse demek ise , ebu cehilde , ebu lehebde ve diğer azgın ve sapık düşmanlarda peygamberi gördüler.o zaman onlarda sahabedir...
bana göre sahabe , peygamberin terbiyesinden geçmiş , kur'an ahlakıyla ahlaklanan kişilerdir.
kişi sevdiğiyle beraberdir (h.ş) gereğince ben muaviyeyle ötelerde beraber olmamak için onu sevmiyorum , saygıda duymuyorum ama küfürde etmiyorum.çünki kur'ani terbiye bana küfür etmemeyi , düzgün bir uslupla eleştirme yetisini kazandırmıştır.
yine 'kişi sevdiğiyle beraberdir' hadisi gereğincee kim muaviyeyi seviyorsa ve onu değerli bir sahabe olarak görüyorsa Allah onu sevdiğiyle(muaviyeyle) birlikte haşr etsin ve onu sevdiğiyle aynı yere koysun.bu kişinin tercihine karışamayız.
kişi sevdiğinin/arkadaşının/dostunun dini üstünedir.
|
|
|
12-12-2011
|
|
|
Administrator
Teşekkürler: 11.678
3.534 Mesajına 5.566 kez Teşekkür Edildi.
|
sayın çığ kardeşim sahabe demek peygamber efendimizi müslüman olarak görmüş ve onun sohbetinde bulunmuş kişilere denir yani her gören sahabe değildir.
konu için Allah razı olsun lalecim , bizler müslümanlar yani, geçmişin olumsuzluklarına takılıp kalmayı çok severiz , geçmişi o günün şartlarında değerlendirmeyiz bu günün şartlarına göre ahkam kesmeyi severiz bu yüzden de ileri adım atamayız 
|
|
|
|
The Following 5 Users Say Thank You to bilge_66 For This Useful Post:
|
|
12-12-2011
|
|
|
Administrator
|
Alıntı:
|
Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam)'e gelen vahyi yazan katiplerden biriydi."
|
Bence bu bile saygı ve sevgi duymamız için yeterli.
Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)ona vahyi yazdıracak kadar güveniyormuş.O güveniyorsa benim güvenmemem ne olur bilemiyorum.
Allah senden de razı olsun bilgeciğim.
|
|
|
|
Bu Mesaj İçin lale'a Teşekkür Edenler
|
|
12-12-2011
|
|
|
ÇIRAK
Teşekkürler: 15
56 Mesajına 112 kez Teşekkür Edildi.
|
peygamberimizin güvenipte sonradan adı münafıfklar listesinde olan nice insan vardır.
Allah sizi sevdiğinizle haşr etsin.
konuya gerekli kaynaklardan sunum yapabilirdim ama yorumları okuyunca , boşa kürek sallamak istemiyorum.
vesselam.
|
|
|
|
Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
|
|
|
| Konu Seçenekleri |
|
|
| Modları Göster |
Normal Mod
|