İslamiBilinc  

Geri Dön   İslamiBilinc >
İSLAMİBİLİNC MEDRESESİ
> İslami Cihad

Etiketler:

Konu Seçenekleri Modları Göster
Eski 08-02-2007   #1
TEBYİN

TEBYİN - ait Avatar

Neden İnek Suresİ (bakara)

Rahman ve Rahim ALLAH'ın ismiyle.

1 A.L.M.

2 Erdemliler için yol gösterici, kuşku içermeyen bir kitaptır bu.

İslamın daima vurgu yaptığı, olmazsa olmaz dediği, kişinin yüreğine bir güneş gibi asmak istediği bir vasıf.. ERDEM.. Bu aynı zamanda şu manaya gelir, Erdemsizler isteseler de VAHY'den istifade edemezler, etme arzuları bir şamar gibi hep yüzlerine patlayacaktır..

3 Onlar ki duyularıyla algılayamadıkları gerçeklere de inanırlar,namazı (salat) gözetirler, kendilerine verdiğimiz rızıktan muhtaçlara verirler.

Ve erdemliler, erdemin geçer akçe olduğu, gerçek dünyaya, ahirete, gayba ve öldükten sonra dirilmeye inanırlar ki, orada devşirecekleri bütün güzellikler birtek ERDEMLİLİĞİN getirisi olacaktır..

4 Sana indirilene ve senden önce indirilene inanırlar. Ahiret konusunda da hiçbir kuşkuları yoktur.

Hakiki bir mü'min, tüm kitaplara, peygamberlere ve Allah tarafından İMAN KONUSU yapılmış tüm verilere iman edendir, bu iman öyle bir imandır ki, içinde zerre kadar kuşkuya bile yer yoktur.. İmanın ve amelin kuşkulu olması demek, imanın eksik olması demektir ki, bu sapmalardan Allah'a sığınılmalı..

5 İşte, Rableri tarafından yol gösterilenler ve mutluluğa erenler bunlardır.

Kimse sahip olduğu VARLIK, MEVKİ, MAKAM, ÇOKLUK, GÜÇ, AİT OLDUĞU CEMİYET, TOPLUM ve MADDİ KAZANIMLARI ile mutluluğu yakalayamaz, mutluluk, Allah'ın gösterdiği yol üzerinde yürümekle mümkündür..

6 İnkar edenlere gelince, onları uyarsan da uyarmasan da onlar için birdir; onlar inanmazlar.

Kişi inkarı amel haline getirmişse, bu inkarı kendine kader olarak yazılır ve cehenneme kadar bu kaderi kendisini sürükler durur..

7 ALLAH kalplerini ve kulaklarını mühürler. Gözlerinde perde vardır ve büyük azap onlar içindir.

Kişi inkarı amel edinince, bu kalplerine mühür, gözlerine perde olarak yazgılanır ki, bu durumun tek getirisi mutlak AZAPTIR..

8 Halktan öyle kimseler var ki aslında inanmadıkları halde "ALLAH'a ve ahiret gününe inandık," derler.

Allah, kafirin de küfründe sıdkını, mü'minin de imanında sıdkını ister, münafıklık aşağılardan en aşağılık olarak mahşerde kişinin suratına vurulur ki, bunların Cehennem Ateşine destekleyici olarak gösterildikleri durumlarının ciddiyetini gözler önüne sermektedir..

9 ALLAH'ı ve müminleri aldatmak isterler. Halbuki kendi kendilerini aldatıyorlar. Farkında bile değiller.

Kişi, ister dini bir kisveyle ister tamamen küfr mantığıyla, her nasıl olursa olsun, mü'minleri kandırma yoluna gitmişse, şunu iyi bilmeli ki, asıl kandırdığı nefis, kendi nefsidir..

10 Kalplerinde hastalık var. ALLAH da hastalıklarını arttırır. Yalanları yüzünden acı bir azabı hakkederler.

Allah her hastalığın dermanını yaratmıştır ama kalplerine hastalık arız olanların durumu, çaresiz hastalara benzetilmiştir ki, kalp iyi ise, akibet iyi, kalp hastalanmışsa akibet berbatlaşmıştır.. demektir..

İNEK MESELESİNE GELİNCE.........

67 Hani, Musa halkına: "ALLAH bir düve boğazlamanızı emrediyor," demişti. "Bizimle alay mı ediyorsun," deyince de "Cahilce davranmaktan ALLAH'a sığınırım," dedi.

68 "Bizim için Rabbini çağır da onun niteliğini bize açıklasın," dediler. "O diyor ki, o ne yaşlı ne genç, ikisinin ortasında bir düvedir. Size emredileni yapın," dedi.

69 "Bizim için Rabbini çağır da onun rengini de açıklasın," dedi ki: "O diyor ki, o rengi parlak sarı bir düvedir, bakanların içini açar," dediler.

70 "Bizim için Rabbini çağır da, onun niteliğini bize daha da açıklasın. Çünkü düveler bizce birbirine benziyor. ALLAH dilerse yolu buluruz," dediler.

71 "O diyor ki, o düve yeri sürüp ekini sulayarak boyunduruk altında ezilmemiş, kusursuz, alacasız bir düvedir," dedi. "İşte şimdi gerçeği getirdin!," diyerek sonunda düveyi boğazladılar; az kalsın bunu yapmayacaklardı.

Yukarıda ki ayetlerden de anlaşılacağı gibi,
Dinin kurallarını sadece ve sadece Allah belirler ve bir din bizlere ALLAH'tan geldiği gibi katıksız ise dindir, içine katılan din adına ya da küfr adına, her kural O MUAZZEZ DİNİN din olmaktan uzaklaşması demektir..
Bir dinin doğallığını beğenmeyip, kutsallarından birşeyler eklemlemeyi adet haline getirmiş YAHUDİLER, yukarıdaki ayetlerden de anlaşılacağı üzre, her konumda ciddiyeti sulandırıp, uydurdukları bahanelerle ciddiyeti her an ıskalamışlardır..
Din gibi, mucize gibi, vahy gibi mutlak gerçeklere bile nefislerinin putlarını ayna yapan bu tiplerin tek bildiği birşey vardır..

Oda, DÜVE ALTINDA BUZAĞI ARAMAK.. (Buna anadolu da Öküz altında buzağı aramak ta denir)

Allah, Yahudilerin düştüğü bu tuzağa dikkat çekerek, müslümanların da, gerçek din kendilerine sunulduktan sonra, asla BUZAĞI ARAMA inekliğine düşmemeleri konusunda, o kadar ciddi durmuştur ki,

Bu vesile ile
1- Mucize olarak bir inek göndermiştir..
2- Yahudilerden kesmesini istediği yine en kutsal saydıkları bir inektir..
3- Öldürülen bir insanın tesbiti için inek bacağı kullunılmıştır.
4- Surenin adı BAKARA (inek) olarak verilmiştir..
5- Helaklarına vesile olan pazarlık konusu da bir inektir..

Kur'anın altında, üstünde, yanında, berisinde, ilerisinde buzağı arayan İNEKLER durumuna düştüğümüz an, bizim de HELAK sebebimizin boynumuza asılacağını kesin ve kat'i olarak bilmemiz lazım..
Yoksa, yahudiler misali, seçilmiş ve kurtulmuş insanlar olma zannımız, felaketimiz olabilir..
Bu Mesaj İçin 'a Teşekkür Edenler
Kübra_Nur (11-28-2007)
Eski 08-03-2007   #2
HaNiF_iSLaM
ÇIRAK

HaNiF_iSLaM - ait Avatar

Teşekkürler: 33
15 Mesajına 21 kez Teşekkür Edildi.
HaNiF_iSLaM is on a distinguished road
Bir çırpıda okudum gerçekten çok güzel...
Her harfine imzamı atarım...
katılmamak ne mümkün...
Yüreğinize ve klavyenize sağlık...
HaNiF_iSLaM is offline   Alıntı ile Cevapla
Eski 08-07-2007   #3
TEBYİN

TEBYİN - ait Avatar

Alıntı:
HaNiF_iSLaM´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Bir çırpıda okudum gerçekten çok güzel...
Her harfine imzamı atarım...
katılmamak ne mümkün...
Yüreğinize ve klavyenize sağlık...

Rabbim bizi ne hikmetle yarattıysa..
O halde can vermeyi nasip eylesin..
İnsan olarak doğan her bireyin insan gibi can vererek, insan gibi haşrolması çabası inkitaya uğramaz tarihin hiçbir döneminde inş..
Eski 08-07-2007   #4
ExELaNcE

ExELaNcE - ait Avatar

Teşekkürler: 2.747
1.950 Mesajına 3.269 kez Teşekkür Edildi.
ExELaNcE will become famous soon enoughExELaNcE will become famous soon enough
Alıntı:
Rabbim bizi ne hikmetle yarattıysa..
O halde can vermeyi nasip eylesin..
İnsan olarak doğan her bireyin insan gibi can vererek, insan gibi haşrolması çabası inkitaya uğramaz tarihin hiçbir döneminde inş..
İnş..
Kuran'ı gereği gibi anlayıp amel edenlerden oluruz inş..
Yahudilerin ineği kesmemek için öne sürdükleri isteklerini görünce aklıma mahallemizin imamı ilahiaşk'ın yatsı namazlarında okuduğu bu ayetler geldi..
her okuyuşunda konuyu az çok bildiğim çin anlardım..
bu münasebetle sanal ortamda ilahiaşk'a selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
her ne kadar reelde kendisini görsemde
Eski 08-09-2007   #5
TEBYİN

TEBYİN - ait Avatar

Alıntı:
EXELANCE´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
İnş..
Kuran'ı gereği gibi anlayıp amel edenlerden oluruz inş..
Yahudilerin ineği kesmemek için öne sürdükleri isteklerini görünce aklıma mahallemizin imamı ilahiaşk'ın yatsı namazlarında okuduğu bu ayetler geldi..
her okuyuşunda konuyu az çok bildiğim çin anlardım..
bu münasebetle sanal ortamda ilahiaşk'a selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
her ne kadar reelde kendisini görsemde

Ne yalan söyleyim,
Ben de özledim İlahi Aşk arkadaşımızı..
Dönüşünü sabırsızlıkla bekliyorum..
Eski 08-23-2007   #6
dost1
ÇIRAK

dost1 - ait Avatar

Teşekkürler: 17
38 Mesajına 61 kez Teşekkür Edildi.
dost1 is on a distinguished road
Selamün Aleyküm! Değerli THE-HAFIZ Kardeşim!

Alıntı:
THE-HAFIZ´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Rahman ve Rahim ALLAH'ın ismiyle.
...
İNEK MESELESİNE GELİNCE.........

67 Hani, Musa halkına: "ALLAH bir düve boğazlamanızı emrediyor," demişti. "Bizimle alay mı ediyorsun," deyince de "Cahilce davranmaktan ALLAH'a sığınırım," dedi.

68 "Bizim için Rabbini çağır da onun niteliğini bize açıklasın," dediler. "O diyor ki, o ne yaşlı ne genç, ikisinin ortasında bir düvedir. Size emredileni yapın," dedi.

69 "Bizim için Rabbini çağır da onun rengini de açıklasın," dedi ki: "O diyor ki, o rengi parlak sarı bir düvedir, bakanların içini açar," dediler.

70 "Bizim için Rabbini çağır da, onun niteliğini bize daha da açıklasın. Çünkü düveler bizce birbirine benziyor. ALLAH dilerse yolu buluruz," dediler.

71 "O diyor ki, o düve yeri sürüp ekini sulayarak boyunduruk altında ezilmemiş, kusursuz, alacasız bir düvedir," dedi. "İşte şimdi gerçeği getirdin!," diyerek sonunda düveyi boğazladılar; az kalsın bunu yapmayacaklardı.

Allah Razı olsun! Rabbim ilminizi artırsın.

Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah'ın bahsettiği inek, gerçek anlamda bir inek midir?

Ne dersiniz? Değerli Kardeşlerim!
Kur`an`ın muhkem ve müteşabihlerden oluşan “Muciz-ül Beyan " olduğu gerçeğini de gözönünde tutarak birlikte tefekkür edelim mi?

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
dost1 is offline   Alıntı ile Cevapla
Eski 08-23-2007   #7
ExELaNcE

ExELaNcE - ait Avatar

Alıntı:
Kur`an`ın muhkem ve müteşabihlerden oluşan “Muciz-ül Beyan " olduğu gerçeğini de gözönünde tutarak birlikte tefekkür edelim mi?

tefekkür edelim inş..
siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Eski 08-24-2007   #8
dost1
ÇIRAK

dost1 - ait Avatar

Selamün Aleyküm! Değerli Admin Kardeşim!

Rabbimizin tarif ettiği ineğin özelliklerine iyi bakmak gerekiyor.
Ayetlerin orijinaline bakarsak,tarifi yapılan türden bir inek olur mu?

"o ne yaşlı/kocamış ne de körpe, ikisi arası bir bakara’dır”
"o sapsarı, parlak renkli bir bakara’dır; bakanlara sürur verir"
"o bakara zelül değil/boyunduruk altına girmemiş/amel ile boyun eğdirilmemiştir
"Arz’ı/araziyi sürmemiş, ekini sulamamış"

O gün de, bu gün de böyle bir inek olabilir mi?

Bu inekten kastın altın türünden mallar olduğunu düşünüyorum.

Kusursuzluk sdadece Allah'a mahsusdur.
Allah'a emanet olunuz.
Bu Mesaj İçin dost1'a Teşekkür Edenler
EBRARIM (08-24-2007)
Eski 08-24-2007   #9
ExELaNcE

ExELaNcE - ait Avatar

Aleykumselam değerli dost1 kardeşim,
Araştırmalarımda kendime şu soruyu sordum..
Antik Mısırın inekle ne ilgisi var?
O ayetlerdeki bakara(inek)kelimesinin nefs olmasıda muhtemeldir..
Çünkü o devirde inek nefsi temsil ediyor..
Şimdi ayetleri açıyoruz;
Kavmin yaşlıları Allah’ın istediği bu kurbanın nasıl bir kurban olduğunu bilmektedirler, ancak bir kere de Musa’nın ağzından duymak isterler. Musa hakkında şüpheleri vardır. Acaba gerçekten peygamber mi, gerçeği biliyor mu? Haz. Musa ise ne söylediğinin farkındadır ve açıklar.
Ne yaşlıdır ne körpe, ikisi arası bir inektir. Nefis dediğimiz şey de öyle değil midir? Yaşlısı genci hep aynı değil mi?
Parlak sarı renkli, seyredenleri mutlu eden bir inek. Renklerin dilinde sarı kıskançlık ve bencillik değil mi? Her istediğimizin yerine gelmesi bizi mutlu etmiyor mu?
Ayetin sonraki açıklamaları daha da açık. Boyunduruk yememiş, toprak sürmemiş, ekin sulamamış. Kısacası o bir inek değil, başka bir şey! Ya ne? Dilediğince davranan bir benlik, adeta salma hayvan!
Ya dirilen ölü? Ölüye vurulan inek parçası?
Artık bunda şaşıracak bir taraf kalmamıştır. Nefis olarak diri, anlayış olarak ölü kardeşlerimizi diriltmenin tek çaresi onları eğitmektir. Ve bu eğitim, kendi ölü nefislerimizle kızmadan ve övünmeden yapacağımız bir eğitim olmalıdır.Ölüleri dirilten Haz. İsa’nın bunu nasıl başardığını şimdi anladım.
Milyonlarca Hintli bu ineği niye kutsallaştırıyor diye yıllardır merak ederdim. Yine anladım ki, o inek bizim benliğimizdir ve insanın dört temel esasından biridir.
Matadorların boğalarla niye güreştiğini de anladım. Anladım ki insan aklın, boğa nefsin timsalidir ve aklın nefse galebesinin oyunu oynanıyor. Bari boğanın ölümüne değseydi, öyle değil mi?
2007 Mürit Kefer'in Hatıra Defteri
Eski 08-24-2007   #10
dost1
ÇIRAK

dost1 - ait Avatar

Selamün Aleyküm! Değerli Admin Kardeşim!

Allah Razı olsun. Tefekkürünüze bizi de ortak ediyorsunuz.

Nefs nedir? Birlikte tefekkür edelim. İnşaAllah.

“Nefs” anlayışı, özellikle İbn Sina, Gazalî, İbnül-Arabî ve er-Râzî gibi düşünürlerce farklı biçimlerde yorumlanarak hakkında “İlm ün Nefs (Nefs bilimi)” adıyla bir ilim dalı oluşturulmuş ve Yunan felsefesine uygun bir “nefs” anlayışı, hemen hemen tüm kelâmcılar, mutasavvıflar ve filozoflarca benimsenmiştir.

Oysa ki, Kur'an'a gittiğimizde bunun daha farklı olduğunu görmekteyiz.

Nefs kelimesi Kur'an'da hem Allah, hem tüm canlılar, hem de mecaz olarak kullanılmaktadır.

"Ve iz kalAllahu ya Iysebne Meryeme eente kulte linnasittehızuniy ve ümmiye ilaheyni min dunillah kale sübhaneke ma yekûnü liy en ekule ma leyse liy bi hakk in küntü kultühu fekad alimtehu, ta'lemü ma fiy nefsiy ve la a'lemü ma fiy nefsik inneke ente allamül ğuyub;"

Maide; 116: "Ve hani Allah demişti ki: “Ey Meryem oğlu İsa, sen mi insanlara ‘Beni ve annemi, Allah’ın astlarından iki tanrı edinin’ dedin?” O (İsa), Sen münezzehsin, benim için gerçek olmayan bir şeyi söylemem bana yakışmaz. Eğer ben onu demiş olsam, Sen bunu mutlaka bilmiştin. Sen benim nefsimde olanı bilirsin, ben ise Senin nefsinde olanı bilmem. Şüphesiz Sen; gaybleri bilen yalnız Sensin, Sen!"

"La yettehızil mu'minunel kafiriyne evliyae min dunil mu’miniyn ve men yef'al zâlike feleyse minAllahi fiy şey'in illâ en tetteku minhüm tükaten, ve yuhazzirukümullahu nefsehu, ve ilAllahil masıyr;"

Âl-i Imran; 28:"Müminler, müminlerin astlarından kâfirleri veliler edinmesinler ve onu her kim yaparsa Allah’tan hiçbir şeyi yoktur. Ancak onlardan bir korunma yapmanız başkadır. Allah sizi nefsinden (kendisinden) sakındırır. Ve oluş / varış yalnızca Allah’adır."

"Yevme tecidü küllü nefsin ma amilet min hayrin muhdara ve ma amilet min su' teveddü lev enne beyneha ve beynehu emeden beıyda ve yühazzirukümüllahu nefsehu vAllahu Rauf’un bil ıbad;"

Âl-i Imran; 30: "O gün her nefis (kişi), ne hayır işlemişse onları önünde hazır bulur. Yaptığı kötülükleri de. İster ki kendisi ile onun (yaptığı kötülükler) arasında uzak bir mesafe bulunsun. Allah, sizi nefsinden (kendisinden) çekindirir. Şüphesiz ki Allah, kullarına çok şefkatlidir."

"Kul li men ma fiys semavati vel Ard kul Lillah* ketebe alâ nefsihir rahmete, le yecmeanneküm ila yevmil kıyameti la raybe fiyh elleziyne hasiru enfüsehüm fehüm la yu'minun;"

En’âm; 12: "De ki: “Göklerde ve yerde olanlar kim içindir?” De ki: “Allah içindir.” O (Allah), rahmeti kendi (nefsi) üzerine yazmıştır. Sizi mutlaka, kendisinde asla şüphe olmayan kıyamet gününe toplayacaktır. Kendilerini (nefislerini) zarara sokan kimseler; işte onlar iman etmezler."

"Ve iza caekelleziyne yu'minune bi ayatina fekul Selâmun aleyküm ketebe Rabbüküm alâ nefsihir rahmete, ennehu men amile minküm suen bi cehaletin sümme tabe min ba'dihi ve asleha feennehu Ğafurun Rahîym;

En’âm; 54: "Ve ayetlerimize inanan kimseler sana geldikleri zaman hemen: “Selâm olsun size! Rabbiniz rahmeti nefsi (kendi) üzerine yazdı. Şüphesiz sizden her kim bilmeyerek bir kötülük işleyip de sonra arkasından tövbe eder ve düzeltirse; Şüphesiz ki O (Allah), Gafur’dur, Rahîm’dir.” de."

"Vastana'tüke linefsiy;"

Ta Ha; 41: "Ve Ben, seni nefsim (kendim) için yetiştirdim. "

Bu ayetlere baktığımızda nefs kelimesi Allah için kullanılşmış.

"Ve nefsin ve ma sevvaha;feelhemeha fucureha ve takvaha"

Şems; 7, 8:"nefse ve onu düzenleyene; -ki O, ona fücurunu ve takvasını ilham etti"

"...la tükellefü nefsün illâ vüs'aha ..."
Bakara; 233:"... Her nefis (her kişi) ancak gücüne göre mükellef olur.

"Küllü nefsin zâikatülmevt..."

Enbiya; 35: "Her nefis (kimliği olan varlık) ölümü mutlaka tadacaktır."

"Küllü nefsin zâikatülmevt..."
Ankebut; 57: "Her nefis (kimliği olan varlık) ölümü tadacaktır..."

"...fela telumuniy ve lumû enfüseküm..."

İbrahim; 22: ... O nedenle beni kınamayın, nefsinizi (kendinizi) kınayın! ..."

"...kul ma yekûnü liy en übeddilehu min tilkai nefsiy..."
Yunus; 15:" ... De ki: “Onu nefsimin (kendimin) öngörmesiyle değiştirmem benim için söz konusu olamaz..."

Bu ayetlerde nefs kelimesi tüm canlıları kapsamaktadır.

"Vessubhı iza teneffes"
Tekvir; 18: "nefeslendiği an sabaha ki,"

“nefs” sözcüğünden türemiş olan “teneffese” fiilinin anlamı; “nefes aldı” demektir ki bu, insanın solunumundaki alıp verdiği havadır. Bu da insanın olmazsa olmazından olduğu için mecaz olarak kullanılmıştır. Diğer taraftan, “kan” da insanın olmazsa olmazlarından biri olduğu için, doğum kanamasına da “nifas” denir. Bu sözcük “nefs” sözcüğünün farklı bir kalıbıdır.

"...ahricu enfüseküm..."
En’âm; 93: "... Nefislerinizi (canlarınızı) çıkarın..."

Bu ayetlerde de nefs kelimesi mecaz olarak kullanılmıştır.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Allah'a emanet olunuz.
Bu Mesaj İçin dost1'a Teşekkür Edenler
EBRARIM (08-24-2007)

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Konu Seçenekleri
Modları Göster