İslamiBilinc  

Geri Dön   İslamiBilinc >
İSLAMİBİLİNC MEDRESESİ
> Diğer İslami İlimler

Diğer İslami İlimler Kelam, Akaid vs. ilim dalları ile ilgili yazıları buraya yazabilirsiniz..

Etiketler:

Konu Seçenekleri Modları Göster
Eski 01-16-2007   #1
karaşahin

karaşahin - ait Avatar

ÖlÜ Gelenİ Tanir Mi..?

BİSMİHİ TEALA

SORU:Ölü, mezarının yanına oturan kimseyi tanır mı? Kur’an okumasını işitir mi?

Cevap: Bu soruda iki mesele vardır.

Birincisi: Ölünün, kabrinin başına gelen kişiyi bilip bilmemesi.

İkincisi: Okunan Kur’anı işitip işitmemesidir. Soruyu yalnız kabre yakın olduğu zaman duyması veya kabirden uzak olduğu zaman duymaması diye ve Kur’an okunmasını işitip, diğer sözleri işitmez diye sınırlandırmak anlamsızdır. Sorunun cevabında bunları ayrı ayrı açıklayacağız.

Ölünün, mezarını ziyaret eden kişiyi tanıması ve onun söylediklerini işitmesi, tartışma konusu olan meşhur “Ölümden sonra ruhlar nerede ikamet eder?” sorusunun bir parçasıdır.

İbn-i Abdul Bir ve diğer alimlerin rivayetine göre hadis ehlinin çoğu ruhun ölünün kabrinin etrafında olduğu görüşündedirler. Fakat bu alimler bunun şehitler için de geçerli olduğunu söylemekten çekinmişlerdir. Zira bu konuda zahirinden bunun tam aksi anlaşılan hadisler varid olmuştur.Nebilerin diğer bakımdan şehitlerden daha üstün olduğunda şüphe yoktur. Şüphesiz onların ruhları da şehitlerin ruhlarından faziletçe daha üstündür.

Bu ikisi dışındaki ruhlar mümin ve kafir olmak üzere ikiye ayrılır. Kafirlerin ruhu keder, sıkıntı, tatsızlık, üzüntü ve azap içindedir.

Mü’minin ruhu ise eğer ALLAH’a (C.C) isyan olarak ma’siyette bulunmuşsa kafirin azabından daha hafif olan bir azap içinde, eğer ALLAH’a (C.C) itaat içinde yaşamışsa müjde ve sevinç içindedir. Sahih hadislerin zahirinden anlaşıldığına göre müminlerin ruhları yükseklerde, kafirlerin ruhları ise ateştedir.

Bu iki guruptaki ruhların da cesedle bağlantısı vardır. Fakat bu bağlantı manevi bir bağlantı olup, dünya hayatındaki ruh ile cesed bağlantısına benzemez. Bu olaya en çok benzeyen uyku hadisesidir. Uyuyanın ruhu cesedinden ayrılmıştır. Fakat bu bir daha dönmemek üzere olan tam bir ayrılık değildir. Burada ruhun cesedle olan bağları kuvvetlidir. Ölünün ruhu ise cesedinden tamamen ayrılmıştır. Fakat ruh ile beden arasında mümin için nimetleri hissedecek, kafir için ise azabı hissedecek bir bağlantı kalır. Ehl-i Sünnet’in tercih ettiği görüşe göre ruhlara verilen nimet ve yapılan azap beden tarafından da hissedilir. Buna göre berzah alemindeki nimet ve azab hem ruh hem de bedene tattırılır.

Ehl-i Sünnet’ten bir kısmı ise bunun sadece ruha tattırılacağını söylerler. Bazı kitaplarda tercih edilen görüşü destekleyen manevi mütevatire[1] ulaşmış bir çok rüyalar yer almaktadır.

Ebu Bekr İbn-i Ebi-d Dünya “El Kubur” kitabında Ebu Abdullah bin Mundeh “Er-ruh” kitabında Abdu’l Bir “El-İstizkar” kitabında Abdu’lhak “El-Akibeh” kitabında ve diğer alimlerin kitaplarında bu hususta birçok rüyalar nakledilmiştir. Bu rüyalar delil derecesine yükselmese de, eğer bu konuda bir delil yoksa bir tercih unsuru olabilir.

Bunu bu şekilde açıkladıktan sonra azab ve nimetin hem ruh hem de bedenle tadılacağı hususunda şöyle söylüyorlar: “Ölü kendisini ziyaret edeni bilir ve yanında Kur’an okuyanı da işitir. Çünkü ruh bedenden ayrılmadığına göre ölünün ziyaret edeni tanıması ve Kur’an okuyanı işitmesinde engel teşkil edecek birşey yoktur.

Azab ve nimetin sadece ruhlara tattırılacağı görüşünde olanlar ise:

“Ölü ziyaret edeni tanıyamaz, Kur’an okuyanı işitemez” demiyorlar.

Ancak bu görüş sahiplerinden bazıları; “ Azap gören ruhlar azabla, nimetlendirilen ruhlar da nimetle meşgul oldukları için bunları işitmeyip, tanımayacaklar” derler.
The Following 4 Users Say Thank You to For This Useful Post:
fzehra (01-20-2007), infial (01-26-2007), Onur (01-16-2007)
Eski 01-16-2007   #2
zeytin
Hüzün Çiçeği

zeytin - ait Avatar

Teşekkürler: 51
59 Mesajına 81 kez Teşekkür Edildi.
zeytin is on a distinguished road
Hım düşündürücü.Hep merak etmişimdir,babamın kabrini ziyarete giderken beni görüyor mu diye...şu son zamanlada sevgili damatını görüyormu diye de çok konuşmuşturk.Ben hep muhakkak görüyor düşüncesine sahiptim bilmeden.Üzüldüm açıkcası.Bayramda ziyarete gittiğimde ellerini öpüyormuş gibi yapıyordum beni görüyor diye.Tşk bilgile riçin.

zeytin is offline   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-20-2007   #3
fzehra
Affet ALLAH'ım Affet

fzehra - ait Avatar

Teşekkürler: 154
112 Mesajına 196 kez Teşekkür Edildi.
fzehra is on a distinguished road
bende şöyle bir kıssa okumuştum ama şuan hatırlamıyorum nerden okudumu

H.z Aişe validemiz malum kendi yattığı yatak odasına H.z Rasulullahımızı defin etmişlerdi

sonra babası mubarek H.z Ebubekir R.a da aynı yere defin oldu işte o günlerde H.z Aişe validemiz o odaya tesettürüne fazla dikkat etmeden girermiş ...ama nezaman işin içine H.z Ömer R.a efendimizde katılınca yani aynı odaya defin olunca H.z Aişe validemiz daha itinalı daha dikkatli olmaya başlamış tabi bu hal sahabe hanımlarının dikkatinden kaçmamış ve sormuşlar ya Aişe H.z Ömer R.a buraya defin edilmeden önce sen daha rahat daha serbest girer çıkardın şimdi neden böyle tesettürüne daha dikkatlisin diye sormuşlar ...H.z Aişe validemizde bilmezmisiniz ölüler başına gelenleri görürler bundan önce orda yatanların biri babam biride ehlimdi ve bunlar bana haram deyillerdi ama H.z Ömer bana haram onun için daha dikkatliyim diye buyurmuş... bizlerde ölülerin kabirinin başına gidildiğinde geleni gördüklerini diye duymuştuk...
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider
fzehra is offline   Alıntı ile Cevapla
Bu Mesaj İçin fzehra'a Teşekkür Edenler
infial (01-26-2007)
Eski 01-26-2007   #4
zeytin
Hüzün Çiçeği

zeytin - ait Avatar

Teşekkürler: 51
59 Mesajına 81 kez Teşekkür Edildi.
zeytin is on a distinguished road
Bu güzel bir kıssa.Ve olabilme ihtimali var.Tşkler ablacım.

zeytin is offline   Alıntı ile Cevapla
Bu Mesaj İçin zeytin'a Teşekkür Edenler
fzehra (01-26-2007)

Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Konu Seçenekleri
Modları Göster