|
'Şu dört şey başına gelip de ,dört şeyi söylemeyene şaşırırım' ...
Cafer b. Muhammed (ra) şöyle demiştir
-Dört şeye müptela olan kimsenin dört şeyden nasıl habersiz durduğuna şaşıyorum.
1-Dara düşen bir kimse nasıl olur da “la ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.” (Senden başka ilah yoktur. Sübhansın. Ben zalimlerden oldum)duasını okumaz. Nitekim bu duayı yapana Allah’u Teâlâ şöyle buyurdu:
-“Bunun üzerine onun duasını kabul ettik kurtardık. Bu şekilde müminleri kurtarırız.” (Enbiya 88)
2-Bir kimse bir şeyden korktuğu halde neden “Hasbiyallahu ve ni’mel- vekil” (Allah bana kâfi ne güzel vekildir) diye dua etmez. Bu manada Allah’u Teâlâ şöyle buyurdu
“Allah’tan nimet ve fazilet ile kendilerine hiçbir kötülük gelmeden geri döndüler. Allah’ın rızasına uymuş oldular. Allah büyük kerem sahibidir.” (Ali ımran 174)
3-ınsanların hilelerinden korktuğu halde nasıl olur
“Ve üfevvidu emri ıllallah. ınnallahe basirun bil’ibad” (ışimi Allah’a havale ediyorum. Allah kullarını görür gözetir.) duasını okumaz. Bu hususta Allah’ü Teâlâ şöyle buyurdu:
“Size söylediklerimi yakında hatırlayacaksınız. Ben işimi Allaha havale ediyorum. şüphesiz Allah kullarını çok iyi görendir.”( Mümin 44)
“Allah’u Teâlâ onu öbürlerinin kurduğu tuzakların kötülüğünden korudu. Firavun ve arkadaşlarını kötü azap kuşatıverdi” (Mümin 45)
4-Bir kimse cenneti istediği halde “Maşallah la havle vela kuvvete illa billâh” (Maşallah güç ve kuvvet ancak Allah’ındır) duasını yapmaz. Nitekim bu konu da Allah’u Teâlâ şöyle buyurdu.
“Bağına girdiğinde: Maşallah! Kuvvet yalnız Allahındır deseydin ya! Eğer malca ve evlatça beni kendinden güçsüz görüyorsan.” (Kehf 39)
“Belki Rabbim bana senin bağından daha iyisini verir…” (Kehf 40)
Resulullah (sa) şöyle buyurdu:
-Ey âdemoğlu! Allah’ın cezasına güç yetiremezsin. şu duayı oku:
“Allahümme Rabbena Atina fiddünya haseneten ve fil ahireti haseneten ve kına azabe’n-nar.” (Allahım bize dünyada ve ahirette iyilik ver. Ve bizi cehennem azabından koru)
“Resulullah sa. Buyurdu: Hiçbir şey Allah katında bu duadan daha güzel ve faziletli değildir.
“Hangi Müslüman bir dua ederse onun duasına icabet olunur. Ya dünyada onun isteği verilir veya ahrette onun için sevap olarak hazırlanır. Bunlar olmadığı takdirde duası kadar hatası silinir. Ancak günahlık bir dua yapmazsa; akrabadan ayağını kesen biri değilse.”Hadis
“Resulullah sa buyurdu: Sakınmak kadere fayda vermez; dua ise inmiş ve inecek olan kaza ve belayı geri çevirmede fayda verir. şüphesiz bela inmeye başlar da dua onu karşılayıp durdurmaya çalışır ve (bu yüzden) kıyamete kadar itişip kakışırlar.”
Resulullah sa. Buyurdu: Kalpler (bir şeyi alıp) koruyan kaplar (gibi)dir. Bir kısmı bir kısmından daha alıcı ve koruyucudur. Allahtan bir dilekte bulunduğunuzda kabul olunacağına inandığınız halde isteyin. Çünkü gaflet içindeki bir kalp ile dua eden bir kulun duasını Allah kabul buyurmaz.”
Resulullah sa. Buyurdu: Sizden biriniz Allahım dilersen beni bağışla. Allahım dilersen bana merhamet et. şeklinde dilekte bulunmasın. Bilakis dileğini kesinlik ifade eden sözlerle dile getirsin. Çünkü onu böyle demeye zorlayan yoktur.
Resulullah sa. Uzunca dua eden bir adama; Bu kadar uzatmana gerek yok de ki: Rabbim! Dünyada da bize iyilik ver ahrette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru de.
Resulullah sa. Buyurdu ki: Müslüman’ın kendi kardeşi gıyabında yapacağı dua makbuldür. Onun başucunda müvekkel bir melek bulunur. O ne kadar kardeşine hayır ile dua edersemelek âmin der ve bir mislide sana diye ilave eder.
“Rabbim! Bana ve ana babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yararlı iş yapmamı ilham et. Benim içinde zürriyetim içinde iyiliğini devam ettir Ben sana döndüm ve ebetteki ben Müslümanlardanım.” (Ahkaf 15) diye dua etmek Kuranın tavsiye ettiği dualardandır.
ışimizi görecek sahibimiz bizi kurtaracak efendimiz yardımcımız ancak Allah tır.
Resulullah sav. Buyurdu ki: Ya Beria! Allaha ismi azam ile dua etmek istersen Hadid suresinin baş tarafından üç ayet ve Haşr suresinin sonundan üç ayet oku ve böyle olan Allahım senden bana şöyle şöyle yapmanı dilerim de.
Resulullah sa. Buyurdu ki: Yüce Allah cc. Buyuruyor k; kulum bana iki elini kaldırır dua ederse ben o elleri bağışlamadan geri çevirmekten utanırım. Melekler [Ey bizim ilahımız! O bağışlanacak kişilerden değil] dediler. Yüce Allah; fakat korkulacak olanda bağışlayacak olanda benim. şahit olun ben onu bağışladım buyurdu.
Önceden ilahi lutfa mazhar olmuş kimseye sonradan işlediği suç tesir etmez ve onu velilik makamından indirmez. Hz. Âdem ve Hz. Yunus misalinde olduğu gibi
“En güzel isimler Allaha aittir; o halde O’na bu isimler ile dua edin.” (Araf 180)
ışimizi görecek emir sahibimiz bizi kurtaracak efendimiz yardımcımız ancak Allah tır. Resul ve Nebilerin Kuranda yaptığı duaların bir kısmı şöyledir.
Hz. Eyyüp as.” Bana hastalık isabet etmiştir hâlbuki sen merhametlilerin en merhametlisisin (Ve ente erhamürrahimin)” ( Enbiya 83)
Hz. Musa as. “Sen bizim velimizsin (ente veliyyuna ) o halde bizi bağışla ve bize merhamet et! Sen bağışlayanların en hayırlısısın.” (Araf 155)
“Onlara acıyarak alçak gönüllülük kanadını ger ve deki [Rabbim onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse] Sen de onları esirge” (ısra 24)

Konu Yağmur@Yürek tarafından (12-05-2011 Saat 23:58 ) de değiştirilmiştir..
|